پژوهش های تفسیر سوره مبارکه بقره آیه 49
پژوهش های تفسیری آیه 49 سوره بقره
تفسیر رضوان . حوزه علمیه اصفهان
--------------------------------
49. وَ إِذْ نَجَّیْناکُمْ مِنْ آلِ فِرْعَوْنَ یَسُومُونَکُمْ سُوءَ الْعَذابِ یُذَبِّحُونَ أَبْناءَکُمْ وَ یَسْتَحْیُونَ نِساءَکُمْ وَ فِی ذلِکُمْ بَلاءٌ مِنْ رَبِّکُمْ عَظِیمٌ
و [یاد کنید] هنگامى را که شما را از (چنگ) فرعونیان نجات دادیم، در حالى که شما را (با شکنجه و) عذاب بدى مىآزردند؛ پسران شما را سر مىبریدند؛ و زنان شما را زنده نگاه مىداشتند و در این [ها] آزمایش بزرگى از [جانب] پروردگارتان بود.
نکته ها و اشاره ها :
1) نکته اول
تعبیر «یَسُومُونَکُمْ» در اصل به معناى جستجوى چیزى است و به معناى تحمیل کار بر دیگران نیز مى آید. «1» این تعبیر اشاره دارد که فرعونیان بدترین شکنجه ها و عذابها را بر بنى اسرائیل تحمیل مى کردند.
2) نکته دوم
این آیه روز نجات و آزادى بنى اسرائیل را به آنان یادآور مى شود که یکى از روزهاى الهى و ایّام اللَّه بوده است. هر ملتى باید روز آزادى خود را بزرگ بدارد. این مطلب آثار روانشناختى مهمى دارد؛ یعنى سبب مى شود که شکر آن را به جا آورند و قدر آزادى خود را بدانند و از ارتجاع و بازگشت به وضع سابق جلوگیرى شود.
3) نکته سوم
این آیه تقریباً با همین عبارات در سوره ى ابراهیم نیز آمده است «2» و تکرار آن براى یادآورى برترین نعمتهاست، و هیچ ملتى بدون استقلال و آزادى از چنگ طاغوتها و مستکبران نمى تواند پیشرفت کند؛ چرا که ملتى که از نظر اقتصادى، سیاسى، فرهنگى و فکرى اسیر دیگران باشد، نیروها و ذخایرش به غارت مى روند و فرصت رشد و پیشرفت پیدا نمى کند.
4) نکته چهارم
فرعونیان نیروهاى فعال جامعه ى بنى اسرئیل را نابود مى کردند؛ و این روش استعمارگران و مستکبران در طول تاریخ بوده و در عصر ما نیز هست که با طرح نقشه هاى ماهرانه، مى کوشند جوانان را به فساد و تباهى بکشند تا زمینه ى تضعیف و اسارت ملتها فراهم شود و از این روست که انواع اعتیاد ، فحشا و فساد را در جهان سوم ترویج مى کنند.
5) نکته پنجم
برخى مشکلات و گرفتارى هاى بشر براى امتحان اوست و این از شئون ربوبیّت و پرورش دهندگى خداست که از این راه انسانها را مى آزماید تا رشد و تربیت و تکامل پیدا کنند.
آموزه ها و پیام ها :
1) روز نجات و آزادى ملتها را به آنان یادآورى کنید (تا قدر آن را بدانند).
2) آزادى و استقلال هر ملت از مهمترین نعمتهاست.
3) گاهى مشکلات براى آزمایش شماست (پس واکنشى مناسب داشته باشید و سپاسگزار باشید).
4) مستکبران جهان در پى نسلکشى و تباه کردن نیروى جوان ملتها هستند (پس مراقب توطئهها باشید!).
5) مستکبران جهان چشم طمع به دختران ملتهاى مستضعف دارند (پس مراقب توطئه ها باشید!).
__________________________________________________
(1). ر. ک: المفردات فى غریب القرآن؛ تفسیر ابوالفتوح رازى، ج 7، ص 7 و المنار، ج 1 ص 308
(2). البته قاعدتاً نخست آیهى 6 سوره ى ابراهیم، سپس آیه ى 49 سوره ى بقره فرود آمده است؛ چرا که سوره ى ابراهیم مکى و سوره ى بقره مدنى است. البته در آیه ى 49 سوره ى بقره «واو» عاطفه بر سر «ویذبحون» نیامده است و در سوره ى طه واو آمده تا آن را بر «سُوءَ الْعَذابِ» عطف کند، در حالى که «سر بریدن» خود یکى از مصداقهاى عذابِ بد است و این به خاطر اهمیت عذاب سربریدن کودکان و زنده نگه داشتن زنان است که جداگانه آمده است (تفسیر نمونه، ج 10، ص 274)
تفسیر قرآن مهر، ج1، ص: 263